İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. YAŞAM
  3. Evin Depreme Dayanıklı Olduğunu Nasıl Anlarız?

Evin Depreme Dayanıklı Olduğunu Nasıl Anlarız?

Evin Depreme Dayanıklı Olduğunu Anlamak

İzmir depreminin ardından insanlar; evin depreme dayanıklı olduğunu nasıl anlarız? Sorusuna cevap aramaya başladı ve bu olaydan sonra binaların depreme karşı dayanıklı olma durumu insanları daha fazla endişeye düşürdüğünü görüyoruz. Depreme karşı bazı önlemleri almakla birlikte yaşadığımız konutun depreme dayanaklı olması her şeyden daha önemlidir. Depreme karşı alınacak önemler dediğimizde ilk aklımıza gelmesi gereken unsur; evimizin depreme dayanaklı olup, olmadığıdır.

Evin depreme dayanıklı olup, olmadığını anlamak için konut güvenirliğini ölçmenin yollarını sizler için araştırdık. Evin depreme dayanaklı olduğunu nasıl anlarız? İşte, detaylar!

Deprem Dayanıklılık Testi Mutlaka Yapılmalı!

Yaşam alanlarımızın güvenli olup olmadığını depremlerden sonra daha iyi anlıyoruz. Ekim ayı içerisinde yaşanan İzmir depremi, evimizin depreme dayanıklılık durumunu tekrar gözler önüne serdi. Bu olaydan sonra insanlar; evim gevenli mi? Evim depreme dayanıklı mı? Gibi sorularını sormaya başladı.

Yaşam alanlarınızın riskli olup olmadığını öğrenmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki verilmiş kurumlar aracılığı ile öğrenebilirsiniz.  Yaşam alanı bir bina ise binada yaşam süren kişilerin ya da kişinin bizzat başvurması sonucunda inceleme başlayacaktır. Böyle bir durum için çoğunluk kararına gerek duyulmaz. Başvuru sırasında kimlik fotokopisi ve tapunun ibraz edilmesi şartının bulunduğunu da hatırlatmak isteriz.

Evin Depreme Dayanıklı Olduğunu Nasıl Anlarız
Evin Depreme Dayanıklı Olduğunu Nasıl Anlarız?

Bina Depreme Dayanıksız İse; Ne Yapılması Gerekir?

Riskli yapı tespit masrafı ile yıkım işlemleri masrafı; sahibi olan kişilerden tahsil edilir. Riski olarak kabul gören binalar; Tapu Müdürlüğü’ne bildirilir ve uygun görülmesiyle, tapu kütüğüne işlenmiş olunur. İlgili kurum tarafından yıkımına karar verilen konut için tebligat gönderilir, tebligattan itibaren 15 gün içinde kişiler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne dilekçe ile itiraz işleminde bulunma hakları yer alır. Bu süre sonunda yapılacak müracaat ile yıkım ruhsatı hazır hale gelir.

Bina Güçlendirme Yöntemi
Bina Güçlendirme Yöntemi

Bina Güçlendirme Yöntemi

Riskli binaların yıkılması her zaman doğru bir işlem değildir. Yıkım yerine bina güçlendirme işleminin yapılabileceğini hatırlatmak isteriz. Güçlendirme işleminin yapılabilmesi için gerekli incelemelerin yapılması, yapılan inceleme sonucunda uygun bulunması gerekir. Güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğu uygun görülürse, güçlendirme kararı alınması ve güçlendirme projesinin hazırlatılması gerekir. Bu işlemler için ise; imar mevzuatı çerçevesinde ruhsat alınma zorunluluğu bulunur. Yapılacak güçlendirme süresi;  bulunduğu bölgenin durumuna göre ruhsatı veren birim tarafından belirlenir. Güçlendirme işleminin tamamlanması ile birlikte, tapu kaydında bulunan riskli yapı ibaresinin kaldırılması için en yakın müdürlüğe başvurulması gerekir.

Yaşam alanları depreme dayanıklı hale getirilmesi kişi ya da kişilerin can güvenliği için en önemli unsurlardan biridir. Yıkılması uygun olan binaların yıkımına karar vermek ve bu kararı engelleyici eylemlerde bulunmamak gerekir.

Yorum Yap

Yorum Yap