1. Ana Sayfa
  2. TEKNOLOJİ
  3. Güneş Enerjisi Teknolojisinde Verimlilik Yüksek

Güneş Enerjisi Teknolojisinde Verimlilik Yüksek

Güneş Enerjisi Teknoloji

Bilim adamları, geliştirmiş oldukları perovskit/silikon tandem güneş bataryası ile yüzde 29,15’lik verimliliğe ulaştı.

Güneş enerjisinin sık bir şekilde kullanımı, dünyanın fosil yakıtlara olan bağlılığının azalması için yegane çözüm olarak düşünülüyor. Bununla beraber mevcut güneş enerji sistemlerinin oldukça önemli bir eksiği bulunuyor; o da verimlilik. Güneş enerji sistemlerinde verimliliği yükseltmek, aynı yüzey alanından ve aynı güneş enerjisinden daha çok enerji elde edilmesini sağlar ki şimdi bu hedefe biraz daha yaklaşmış haldeyiz.

Günümüzde güneş ışığını enerjiye dönüştürmek için birçok farklı teknolojiler kullanılıyor ve Science dergisinde paylaşılan yeni bir makaleye göre bilim adamları, perovskit/silikon tandem güneş bataryası ile verimliliği arttırdı. Yüzde 29,15’lik gibi yüksek bir verime ulaşarak tandem güneş bataryası alanında verimlilik konusunda dünya rekoru kırdılar. Bu kategorideki paneller için uzun sürede hedef, yüzde 30 verimliliğin üzerine çıkmak olduğu için yeni rekor, ümit verici olarak yorumlanıyor.

“Silisyum ile metal halojenür perovskiti birleştiren tandem güneş bataryaları, batarya hücresi verimlilik düzeyini aşmak için umut verici bir yoldur.” ifadelerini kullanan bilim adamları, perovskitin halihazırda kullanılmakta olan silikon hücrelere daha yüksek verimli bir alternatif olabileceğini söylüyorlar.

Paylaşılan makaleye göre bilim adamları, uzun süredir farklı perovskit bileşikleri üzerinde deneyler yapıyor ve perovskit/silikon da bunlardan biri olarak yer alıyordu. Perovskit/silikon tandem güneş bataryası, ışık spektrumunun iki farklı alanını yakalayarak daha fazla enerji ortaya çıkarabiliyor. Halihazırda kullanılmakta olan silikon, kızılötesi ışığın yakalanmasına olanak sağlarken ; perovskit de görünür ışığı yakalamaktadır.

Bilim adamları, yüzde 29,15 gibi yüksek verimlilik rekorunu 1×1 cm bir panel ile gerçekleştirdiklerinden bahsi geçen panelin daha büyük ölçekli testlerin de yapılması gerekiyor. Bunun yanında bilim insanları, 300 saatlik bir kullanım sonrasında testlerde kullanılan panelin verimliliğini yüzde 95 oranında korumaya devam ettiğini söyledi.

Yorum Yap

Yorum Yap