Günümüzde değişen her şey gibi spor faaliyetleri de oldukça değişti. Artık dünya üzerinde E-spor fırtınası hakim.
Peki E-spor nedir, onu bu kadar geliştiren ve insanlara sevdiren nelerdir?
Terminolojik anlamına baktığımız zaman Elektronik Spor çevrimiçi video oyunlarının oynandığı müsabakalardır. Tarihte bilinen ilk video oyun yarışması 19 Ekim 1972 yılında Amerika’da Stanford üniversitesinde düzenlendi. İlerleyen yıllarda gelişen teknoloji ve artan internet kullanımı boş zamanlarını doldurmak isteyen insanlara çevrimiçi oyunlar oynama fırsatı sunarak E-sporun temellerinin atılmasına olanak sağladı. Günümüzde küresel turnuvalar yapılmasına kadar büyüyen E-spor camiası resmi olarak ilk kez 2000’li yıllarda Güney Kore’de ortaya çıktı. Türkiye’de E-spor oyunlarını oynayan 30 milyona yakın potansiyel E-sporcu var. Spor kulüplerinin, üniversitelerin ve Gençlik Spor Bakanlığının teşvikleri sonucu E-spor ligi kuruldu. Henüz milli bir E-spor takımımız olmasa da 800’e yakın lisanslı E-spor oyuncumuz var.
İyi bir E-sporcu olmak tüm günü bilgisayar veya mobil cihaz başında oyun oynamaktan ibaret değil. Öncelikle sabırlı olmanız ve çalışmaktan vazgeçmemeniz gerekir çünkü E-spor oyuncuları birkaç oyun oynamak ile profesyonel olmuyor. Ekip ruhuna yatkınlığınız yoksa bu alanda başarılı olmanız çok zor E-spor oyunlarının büyük bir çoğunluğu takım oyunlarından oluşuyor. Bu sebeplerin hepsi tamam ise geriye kalan son olay iyi bir bilgisayara ve oyuncu ekipmanlarına sahip olmanız gerektiği gerçeğidir.
Popülerliğini her yıl %40 arttırarak gelişmeye ve genişlemeye devam eden E-spor 6 farklı bölümden oluşur. Bunlar FPS(First-person Shooter),MMORPG(Çok oyunculu, rol yapma oyunu),RTS(Gerçek zamanlı strateji oyunları),Dövüş oyunları, Spor oyunları ve Mobil MOBA(Çevrimiçi çok oyunculu arena oyunlar)
First-person Shooter yani FPS ülkemizi bir dönem kasıp kavuran okulları ekip ona kavuşmanın hasretiyle tutuştuğumuz Counter-Strike, Half-life ,Dota ve Call Of Duty benzeri oyunlardan oluşan E-spor oyun grubudur.
Çok oyunculu rol yapma oyunu olan MMORPG grubunun içinde bulundurduğu popüler olan oyunlar FPS oyunlarına göre daha yeni diyebiliriz. Bu grupta League of Legends, Wolrd of Warcraft ve Guild Wars gibi oyunlar bulunduruyor.
Herkesin stratejiler ürettiği dünyamızda kendisini oyun oynamak ve stratejilerini bu oyunlarda gösterip kendilerini kanıtlamak isteyenlerin oynadığı RTS Türkçesiyle gerçek zamanlı strateji oyunları Age Of Empires ve Empire Earth serisindeki oyunlardan oluşuyor.
Ülkemizde son yıllarda en çok rağbet gören oyunları içinde bulunduran Mobil MOBA oyunlarıdır. Bu oyunlara Mobile Legends, Legend of Ace ve Planet Heroes gibi oyunları örnek verebiliriz.
Bu oyun türlerine değinip son yıllarda herkesin göz bebeği olan Mobil FPS oyunlarına değinmemek olmazdı. Call of Duty, PlayerUnknown’s BattleGrounds(PUBG), Dead Effect 2 gibi oyunlar var.
Android ve İOS işletim sistemine uygun mobil cihazlarda oynanan bu oyunların son zamanlarda en göz dolduranı PlayerUnknown’s BattleGrounds yani PUBG. Normal FPS modunda oldukça tutan bu oyun mobil versiyonu ile bilgisayarı olmayan FPS oyunu tutkunları için de oldukça sevilen bir oyun olmayı başardı. Oyunda zorlanan kullanıcılar daha rahat oynayabilmek ve rakiplerine göz dağı vermek için oyunun daha kolaylaşmasını sağlayan oyun konsollarını kullanıyor ve oyun içinde daha başarılı oluyor.