1. Ana Sayfa
  2. YAŞAM
  3. Dijital Pazarlama Hakkında Röportaj: TAHİR OTLU
Trendlerdeki Yazı

Dijital Pazarlama Hakkında Röportaj: TAHİR OTLU

Tahir Otlu

Özgürlüğün Bedeli

Öncelikle. röportajımıza dijital pazarlama alanında yaptığı başarılı çalışmalarla tanıdığımız Tahir Otlu’yu, bir de kendi kaleminden tanıyarak başlamak istiyoruz.

Dijital Pazarlama Röportajı – Tahir OTLU

Röportaj

SORU: Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?

CEVAP:  2017 yılında, hayal ve hedeflerim uğruna İstanbul’a yerleştim ve bir anda yaşam mücadelesinin içinde buldum kendimi. Her sabah 08.00’ de hayat başlıyor ve 18.00’ de bitiyordu, Özgürlüğün bedelini düşünmeye başladım. Daha sonra beni sürekli içine çeken, her yerde karşıma çıkan e-ticarete adım atmaya karar verdim. Aylarca araştırdım, uyumadan çalıştım, yurt içi ve yurt dışı birçok ücretli ve ücretsiz eğitime katıldım. Bir adım attım ve aksiyon almaya başladım. 2017’de Amazon’la başlayan macerada başarılı ilerlerken, saatlerimi başkası için sattığım o işten istifa ettim. 2018 Aralık ayında, ilk eğitim ve danışmanlık şirketimi kurdum ve 2019 yılında İstanbul, Adana, Ankara, İzmir gibi birçok ilde seminerler verdim. Yıl 2020, bugüne kadar 4000+ kursiyerim oldu, birçok ilde seminer düzenledim ve online seminerler vermeye devam ediyorum. 2017 ve 2020’de iki kitabım raflarda yerini aldı. Bir eğitim ve danışmanlık şirketim, bir dijital pazarlama şirketim, 5 e-ticaret mağazam ve birçok projede yatırımlarım var. Artık kendi zamanımı kendim yönetiyorum.

SORU: Kime sorsak, dijital dünya hakkında söyleyecek bir iki sözü muhakkak vardır. Peki Tahir Otlu dijital dünyayı nasıl tanımlar?

CEVAP: Temel olarak pazarlama faaliyetleri, hedef kitlemize; ürün, hizmet ve değerlerimizi anlatmak için kullanılıyor. Bu yüzden; hedef kitlemize ulaşabildiğimiz her alanda yaptığımız çalışmalar pazarlamaya giriyor. Dijital pazarlamada ise geleneksel pazarlamaya göre her şeyin ölçülebilir olması en önemli nokta. Bir bilboarda reklam verdiğinde o bilboarda bakan ve seni arayan kaç kişinin olduğunu ölçümlemen mümkün değil, yalnızca tahminde bulunabilirsin. Dijital pazarlamada ise, çıktığın her kampanyanın markaya yansımasını, kaç kişinin gördüğünü ve sana ne getirisi olduğunu ölçebilirsin. Bu sayede en verim aldığın noktaya reklamlarını çıkararak hedef kitlene ulaşabilir, nokta atışı yerde kendini göstererek reklam maliyetlerini düşürebilir, her adımı da ölçümleyebilirsiniz.

SORU: Dijital pazarlamaya ve bu mecraya sizi en çok çeken etki/sebep ne oldu? Planlı olarak mı bu işi seçtiniz, yoksa hayatınız bu yönde mi gelişti?

CEVAP: Gelecek artık tamamen dijitalde. Ben de, dijital dünyanın gittikçe geliştiğini fark ederek, bu sektör için çeşitli aksiyonlar aldım.

SORU: Dijital kimliğin sosyal hayatını etkiledi mi ? Mesela, kahve içerken aklına “bu kahveyi nasıl pazarlarım?” sorusu geliyor mu?

CEVAP: Bu soru biraz tebessüm ettirdi. Çünkü direkt “kahveyi nasıl pazarlarım” diye sormuyorlar. Bunu dünyaya nasıl satacaklarını, nasıl markalaşacaklarını soruyorlar. Ailem, arkadaşlarım ve tanıştığım her yeni insanla sürekli business konuşuyoruz. Bu nedenle, sosyal hayatım yok denecek kadar az. Bu durum bazen sıksa da, herkesle business (iş) fikirleri paylaşmak hoşuma gidiyor.

SORU: Dijital pazarlamanın gelebileceği en son yer ya da verebileceğiniz en uç örnek nedir ?

CEVAP: Bu sektörün önünü göremiyorum. Geneleksel pazarlamanın çok daha dışında, öngörülemez şekilde büyüyor.

SORU: Dijital pazarlama alanında reklamların etkinliği mi daha ön planda oluyor yoksa SEO çalışmaları mı?

CEVAP: Facebook, Instagram ve Google burada daha etkili diye düşünüyorum. Birçok dijital pazarlama uzmanı için SEO’nun çok ayrı yeri olsa da, bana kalırsa; artık, sadece en başta saydığım platformların bir dalı.

SORU: İş ilanlarında genellikle “en az 2-3 yıl deneyimli eleman” aranıyor. Dijital pazarlamada deneyim nasıl oluşturulur? Sizin deneyimlerinizi de öğrenebilir miyiz ?

CEVAP: Dijitale pazarlamayı A’dan Z’ye öğrenen biri, eğer iş başvuru yapıyorsa, bir sorun var demektir. Çünkü kendi ekibini kurabilir ya da freelancer olarak markalarla çalışabilir ve maaşının kat kat fazlasını kazanabilir.

SORU: Dijital pazarlama alanında gençler başarıyı nasıl yakalayabilir? Tavsiyelerinizi öğrenebilir miyiz

CEVAP: Bol eğitim, bol okuma, bol araştırma ve bol deneme.

SORU: Hayatınızda ‘dönüm noktam’ veya ‘kırılma noktam’ dediğiniz dönemler oldu mu?

CEVAP: Evet, 2017’de İstanbul’a taşınmam, orada e-ticaret üzerine attığım ve aksiyona geçirdiğim fazla riskli adımlar, benim dönüm noktam oldu.

SORU: Sektöre içerik üretmek isteyen veya halihazırda yazmaya devam eden bloglar için, tavsiye edeceğiniz kilit noktalar var mıdır?

CEVAP: Dijital pazarlama, e-ticaret yada herhangi bir konuda içerik üretiliyorsa o içeriği okuyan, izleyen, dinleyen onlarca insanın olduğunu ve boş içerik üretmemeleri gerektiğini söylemek istiyorum. Çünkü; sadece kendilerine ve markalarına trafik çekmek için Clickbait başlıklar koyarak, boş içerik üreten onlarca kişi var. Burada üretilen dolu içerikler hem içerik üreticisinin saygınlığını yükseltir, hem de ülke vatandaşlarımızın bakış açısını değiştirerek gelişmesini sağlar. Bu nedenle; altı dolu içerikler üretmelerini tavsiye ediyorum. Kaliteli içerik sunulduğunda “kaz dağının” ardında da olsanız kullanıcılar sizi bulur.

 

Tahir OTLU’ya ulaşmak ve aklınıza takılan sorular hakkında bilgi almak için aşağıdaki linklerden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Instagram

Tahirotlu.com

 

Dilerseniz ”Microsoft Edge’den Çok Konuşulacak Özellik!” Haberimizi de İnceleyebilirsiniz. HABERE GİT!

 

Yorum Yap

Yorum Yap